Home Favorieten Contact
       
Van bloem tot bachbloesem

Edward Bach was een zeer fijngevoelig mens. Hij liep 's ochtends door de natuur en voelde de kracht van de bloemen en planten om hem heen. Om een specifieke plant te testen op bruikbaarheid verzamelde hij de dauwdruppels die zich die morgen aan de plant gehecht hadden en slikte die in. Hij voelde op die manier wat de betreffende plant deed aan zijn gemoedstoestand. Zo selecteerde hij zijn bloesemremedies.

Het verzamelen van dauwdruppels was onbegonnen werk, want de energie van de plant zat maar in geringe mate in de druppels, zodat hij op zoek ging naar een betere methode om de kracht van de plant 'af te kunnen tappen'. Hij creeerde daarvoor de kook- en de zonmethode.

De bereidingswijzen komen er beide op neer dat de energie door middel van zonnestraling en -warmte onttrokken wordt aan de bloesems en wordt opgenomen in bronwater. De bloesems worden van de plant afgehaald en worden in en schaaltje bronwater in de zon gezet, totdat de bloesems verwelkt zijn. De energie is dan van de bloesem overgedragen aan het bronwater. Een aantal bloesems wordt geoogst in die periode in het jaar dat de zon niet sterk genoeg is om de bloesems te verwelken. Daarom worden deze planten gekookt en wordt op die wijze de energie overgedragen.

Het bronwater met de energie van de bloesems er in wordt een op een vermengd met organische brandy. Dit wordt de moedertinctuur genoemd. Vul een flesje van 30 cc met organische brandy of cognac en doe daar twee druppels van de moedertinctuur in (dit is een verdunning van 1:240). Het nu verkregen flesje is een stockflesje. Dit flesje is in principe ook onbeperkt houdbaar. Jijzelf, of een Bach Bloesem Remedie therapeut verdunt de stockremedie weer 240 maal, door van een of meerdere stokflesjes 2 druppels remedie in een gebruikersflesje van 30cc te doen. Dit flesje wordt afgevuld met bronwater. Dit flesje noemt men een gebruikersflesje. Het is zonder alcohol enkele weken houdbaar (koel en donker) en met alcohol is het tot enkele maanden houdbaar.

Zonnemethode:
Bij de zonnemethode worden de bloesems op een mooie warme zomerdag bij fel zonlicht geplukt. Ze worden in een glazen schaal met vers bronwater gedaan, zo mogelijk afkomstig uit een bron dicht bij de groeiplaats van de plant. De bloesems hoeven alleen de oppervlakte van het water te bedekken. De schaal wordt vervolgens twee tot vier uur in de zon gezet. De zon brengt, volgens Edward Bach, de trillingen van de bloesems over in het water, dat hierdoor met energie wordt geladen.

Vervolgens worden de bloesems uit het water gehaald en de oplossing wordt met een gelijke hoeveelheid alcohol - Bach gebruikte brandy - vermengd ter wille van de houdbaarheid. De verkregen vloeistof wordt in een fles gegoten en als voorraadjes (Engels: stock bottle) bewaard.

De bloesems die door middel van de zonmethode bereid worden zijn:
Agrimony, Centaury, Cerato, Chicory, Clematis, Gentian, Gorse, Heather, Impatiens, Mimulus, Oak, Olive, Rock Rose, Rock Water, Scleranthus, Vervain, Vine, Water Violet en White Chestnut.

Kookmethode:
Omdat niet alle bloemen, struiken, heesters en bomen bloeien in een seizoen waarin ook de zon veel schijnt, bleek er een tweede methode ter bereiding van de middelen nodig, de zogenaamde kookmethode: de bloesems, respectievelijk knoppen worden geplukt als bij de zonnemethode, vervolgens gekookt, waarna het extract meermalen wordt gefilterd en met een gelijke hoeveelheid alcohol vermengd om de substantie houdbaar te maken. Verder worden de middelen bewerkt zoals bij de volgens de zonnemethode bereide geneesmiddelen.

De bloesems die door middel van de kookmethode bereid worden zijn:
Aspen, Beech, Cherry Plum, Chestnut Bud, Crab Apple, Elm, Holly, Honeysuckle, Hornbeam, Larch, Mustard, Pine, Red Chestnut, Star of Bethlehem, Sweet Chestnut, Walnut, Wild Rose en Willow.